Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

//

Най-новото:

latest

Велинград: Българското бижу на Балканите, където минералните води и луксозните СПА центрове се сливат с живописната природа и гостоприемството на местните хора

Велинград – перлата на Родопите: Посетете града с най-богатите минерални извори на Балканите и се насладете на релаксиращи процедури в модер...

Велинград – перлата на Родопите: Посетете града с най-богатите минерални извори на Балканите и се насладете на релаксиращи процедури в модерни СПА центрове, разположени сред живописна природа.

Балнеоложката столица на България Велинград е уютен град, разположен в равнината между Рила и Родопите. Осемдесет минерални извора с почти всички познати на науката състави - от ниско до високосулфатни - са основният източник на гордостта му и причината за постоянното туристическо поклонение в седем местни балнеотерапевтични болници. Тук може би се лекува всяка болест и дори тече минерална вода от чешмите в хотелите - друга вода във Велинград просто няма. Велинград може да се похвали и с красива природа, лечебен въздух на иглолистни и широколистни гори и мек климат през цялата година. Характерът на почивката във Велинград е много спокоен, премерен, насочен към подобряване на вашето здраве. В същото време цените за настаняване и лечение тук са много разумни.


SPA Лечение във Велинград

Осемдесет минерални извора във Велинград дават 170 литра лековита вода всяка секунда. Минералните води на Велинград се делят на азотни, натриеви, флуорни и с променливо съдържание на аниони. Изворите обикновено се разделят на четири групи от север на юг: на север те са „най-студените“, с температура на водата +22 °C и ниско съдържание на сулфат, на юг те са най-горещи, до +91 ° С и с високо съдържание на соли и сулфати. Има и води с висока радиоактивност – разбира се, говорим за полезни лъчения.



Знаете ли, че .... Освен калий, натрий, силиций и други елементи, познати на минералната вода, велинградската вода съдържа и редки - волфрам, стронций, галий.

Седем балнеолечебници във Велинград предлагат пълен набор от услуги за възстановяване на здравето. Тук успешно се лекуват заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, опорно-двигателния апарат, урологични, гинекологични, респираторни, стомашно-чревни и други заболявания. За най-добър резултат трябва да дойдете тук поне 21 дни и винаги с най-подробна медицинска история. Разбира се, консултацията с лекар и предписването на курс на лечение е задължителна.

Освен лечебни комплекси, хотелите и болниците разполагат с открити басейни с минерална вода, разположени непосредствено до изворите.

Във Велинград непременно трябва да посетите старинната баня, датираща от 1640 г., както и нейните по-модерни, но не по-малко чудотворни аналози - сероводородни и кални бани.



Кухня и ресторанти на Велинград

Велинград разполага с много кафенета и ресторанти за всеки вкус и бюджет. В ресторант Чинарите приготвят висококачествена храна, а в семейно заведение Старата къща много вкусни ястия. Средната сметка за двама за обяд е около 40-50 лева. Непременно трябва да опитате зеленчуковите ястия, месната яхния и известните пълнени чушки. Можете да хапнете с минерална вода (къде другаде освен във Велинград!), а за тези, които обичат нещо по-забавно - отлично българско домашно вино.

Хотели Велинград

Велинград като курорт е основан през 1948 г. и бързо набира популярност, която продължава и до днес, така че хотелите тук са предимно нови или реконструирани, от висока категория и с неизменно искрено балканско обслужване. Общо има повече от петдесет от тях. Най-популярни са много качествената „четворка” „Гранд хотел Велинград” и скъпата, но отлична „петица” „Палас”, четиризвездният „Олимп Велинград” и „Спа хотел Лайт”.

Хотелите разполагат със СПА центрове, но за пълно лечение е обичайно да отидете в балнеологични клиники.

Във Велинград можете да отседнете и в мини-хотели, частни пансиони или апартаменти, които се отдават под наем.

Пазаруване и магазини

Във Велинград има градски пазар, супермаркет и множество частни магазини. От тук се носят всички български дреболии като сувенири: текстил и бродерия, розово масло, сирена и вина, фигурки на национални кукли, изделия от дърво.





Ритейл парк Велинград

От средата на 2024 година на Ваше разположение е Ритейл парк Велинград, който е разположен на близо 12 000 кв. метра и на който можете да пазарувате каквото се сетите. Някои от отличителните брандове, представени в парка са: LIDL, PEPCO, Sinsay и много други.

Развлечения и забележителности на Велинград

Атракциите във Велинград са много малко, но поради големия брой туристи курортът редовно организира екскурзии по популярни маршрути.

Сред местните забележителности си струва да видите останките от средновековната крепост Цепина, разположена на 6 км от курорта. Можете да стигнете до там с автобус или такси. Повече за дългогодишната история на тези земи можете да научите в Исторически музей Велинград. Заслужава си да отидете и до Хисаря - там можете да разгледате руините на още по-древни крепостни стени.

Любителите на природата ще оценят разходките по бреговете на две красиви езера, захранвани от водата на най-големия карстов извор Клептуза. През зимата можете да карате ски и да релаксирате в ски курорта Юндола. Има и собствено ловище, където се срещат елени лопатари, муфлони, диви свине, диви кози, мечки и глухари.

Язовир Белмекен се намира на 30 км от Велинград - тук можете да ловите отлично кефал, шаран или хлебарка, както и просто да релаксирате на живописните брегове и да се попечете на плажа. В околностите на Чепино има и рибарник, в който се отглежда пъстърва. Всички естествени водоеми и водоеми на Батак и Доспат са населени с риба, така че риболовът тук е отличен навсякъде.


Как да стигна до Велинград

Велинград се намира в югозападната част на България, на 130 км от София и на 85 км от Пловдив. И от двата града най-удобният начин да стигнете до Велинград е с автобус (както в цяла България). Пътуването от София ще отнеме около два часа, пътуването ще струва от 15 лв. Автобусите тръгват редовно от рано сутринта до вечерта; разписанието може да се провери на автогарата на българската столица. От Пловдив до Велинград е около час и половина с автобус и минус 10-12 лв. от портфейла.



До Велинград може да се стигне и с влак, въпреки че пътуването от София ще отнеме поне три часа, но ще премине през много живописен терен. Редовна железопътна линия води до Септември, след това теснолинейка до Велинград. ЖП гара Велинград се намира в съседното село Лъджене.



Знаете ли, че парк Клептуза вече е обновен? Дълги години бе позанемарен, но днес можем да кажем, че е едно прекрасно място за отдих и разходки! Вижте повече тук!

Хаштагове, чрез които да научите повече за град Велинград в социалните мрежи #Велинград #Velingrad #VelingradSPA

Четете всеки ден www.VelingradSPA.com, за да сте в час със случващото се в града! Чрез нас ще намерите полезна информация за града, евтини и уютни хотели със СПА центрове и много друга полезна информация!

Защо да прекарате почивката си във Велинград?

Плюсовете от това да прекарате почивката си във Велинград

Плюс

Описание

Минерални извори и СПА

Велинград е известен със своите лечебни минерални извори и множество СПА центрове.

Чист въздух и природа

Велинград е разположен в планински район с чист въздух и красива природа, идеален за разходки.

Близост до природни забележителности

Лесен достъп до забележителности като езера, планински пътеки и природни паркове.

Добри възможности за настаняване

Разнообразие от хотели и къщи за гости, подходящи за всякакъв тип туристи и бюджети.

Традиционна българска кухня

Можете да се насладите на вкусна традиционна кухня в местните ресторанти и механи.

Здравословен климат

Благоприятният климат във Велинград е подходящ за хора с респираторни и други здравословни проблеми.

Културни и исторически забележителности

Регионът предлага културни и исторически атракции като музеи, манастири и археологически обекти.

Подходящ за целогодишен туризъм

Велинград е атрактивен както през лятото, така и през зимата, с възможности за различни активности.

 

Видео:



No comments